Obete povstania si na Námestí slobody v Prievidzi uctili desiatky ľudí

28.08.2013 Prievidza

Prievidza 28. augusta (TASR) - Niekoľko desiatok ľudí si dnes prišlo uctiť obete SNP na Námestie slobody v Prievidzi, kde sa konala pietna spomienka pri príležitosti 69. výročia Slovenského národného povstania. Vence k Pomníku padlým v SNP položili nielen zástupcovia mesta a členovia Okresného výboru Zväzu protifašistických bojovníkov, ale i členovia denného centra Bôbar v Prievidzi či Klubu dôchodcov Necpaly.

"Nech však Slovensko prechádzalo počas posledných takmer siedmich desaťročí akýmikoľvek kľukatými cestami, nikdy nezabudlo na to, čo muselo prežiť v 40. rokoch minulého storočia. Odkaz boja proti fašizmu a odkaz samotného Slovenského národného povstania zostáva natrvalo nielen v učebniciach dejepisu, ale musí zostať aj v srdciach nás, ktorí vďaka padlým hrdinom a hrdinstvu našich starých otcov žijeme v slobode a v mieri," uviedol vo svojom príhovore viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina.

Anton Vaňo, predseda Okresného výboru Zväzu protifašistických bojovníkov v Prievidzi, pripomenul, že dnes už z historického, politického a morálneho hľadiska niet pochýb o tom, že nebyť SNP, slovenský národ by patril k porazeným aktérom vtedajšieho vojnového besnenia. "Práve vďaka Slovenskému národnému povstaniu patria Slováci k víťazným národom povojnovej Európy, čo pozitívne ovplyvnilo ďalší vývoj Slovenska," doplnil s tým, že účasťou mnohých Slovákov na akciách v jednotkách protifašistickej koalície preukázal slovenský národ svoju morálnu a politickú zrelosť. "Odhodlanie slovenského národa bojovať za slobodu sa stalo dejinotvorným skutkom, ktorý vtisol pečať nášmu národnému smerovaniu k demokracii a sociálnej spravodlivosti," dodal.

Vaňo nezabudol ani na partizánske jednotky, ktoré pomáhali v bojoch počas SNP. "V pohorí Vtáčnika to bol oddiel Major, na severe to bol oddiel Ernesta Thälmanna, v handlovskej doline oddiel Slovan v Ráztočne, vo vestenickej doline oddiel Dolné Vestenice. A na celom Slovensku mal pôsobnosť aj minerský oddiel z Handlovej. Toto boli všetci účastníci Hornonitrianskej partizánskej brigády, ktorí mali za úlohu povstalecké územie chrániť a bojovať za jeho slobodu," uzavrel.
 

Vyberte región